Klimaatrechtvaardigheid.

LEF koelt de planeet af en ruimt de troep van vorige generaties op. We pakken de uitstoot aan bij de bron, ook voorbij Nederlandse landsgrenzen. Het klimaat is namelijk groter dan wij en dat vergt internationale en grote ambities. We zetten vol in op besparing en zijn klimaatneutraal in 2025.

1. Terug naar 0 graden opwarming, 1,5 graden is veel te veel

LEF wil dat Nederland in 2025 CO2-neutraal is en in 2030 klimaatpositief. Daarvoor is politieke moed nodig. Als uitgangspunt hiervoor gebruiken we de oplossingen die voorgesteld worden in  Het Klimaatboek van Greta Thunberg, Drawdown van Paul Hawken en Er is leven na de groei van Paul Schenderling. We willen dat onze consumptie niet verder groeit en dat er beter beheer en eerlijkere beprijzing plaatsvindt van grondstoffen. En dat jongeren, vrouwen, inheemse volkeren en burgers bij besluitvorming betrokken worden via beleidssessies en burgerraden.

2. Buitenlandse uitstoot tegengaan met klimaatmissies

LEF wil het klimaatprobleem daar aanpakken waar dit het meest effectief is. Vuilnisbelten in Brazilië en Koeweit die jaarlijks meer uitstoten dan heel Nederland. Oude koelkasten die CFK’s (hele sterke broeikasgassen) lekken. De wereldwijde trend naar meer vleesconsumptie. Nederland heeft alle kennis en kunde in huis om deze giga-bronnen van uitstoot te stoppen. Via klimaatmissies waarbij onze knapste koppen het probleem helpen op te lossen, redden we letterlijk miljoenen levens.

3. Fossiele subsidies (46,4 miljard) afschaffen

Bedrijven die de aarde vernielen krijgen geen cent staatssteun meer. Wie subsidies ontvangt, moet een publiek belang dienen, zoals de publieke omroep of het openbaar vervoer. Dat is bij deze energieslurpende sectoren niet zo, dus kappen we met het totale pakket aan subsidies.

4. Minder energieverbruik, inzetten op isoleren en besparen

LEF wil een groot Nederlands isolatie-offensief. Te beginnen met wijken met energielabel G. Om dit fiscaal te stimuleren hoeven bedrijven die woningen verduurzamen met biobased materiaal tussen 2026 en 2030 géén omzet- en winstbelasting te betalen.

5. Sluiten van kolen-,  gas-, kern- en biomassacentrales

Alle fossiele brandstof moet er zo snel mogelijk uit. Zon, wind op zee en bodemwarmte kunnen in al onze energie voorzien. Een slimmer elektriciteitsnet bespaart ook een hoop. De afbraak van de centrales wordt betaald door de grote fossiele bedrijven. De terreinen waar de energiecentrales stonden worden beplant met (voedsel)bossen en plassen voor recreatie.

6. Tata Steel sluiten, grootbedrijf graait alle subsidies weg

LEF durft de financiële elites te confronteren. Tata Steel wordt genationaliseerd en krijgt weer de naam Hoogovens. De Nederlandse staat klaagt de directie en de familie Mittal aan voor het toebrengen van schade aan de omgeving en haar inwoners. Alle slachtoffers van kanker en alle kinderen wier hersengroei is geremd door lood in de lucht, krijgen genoegdoening.

7. Minder afvalverbranding, meer gebruik van reststromen

Enorm veel materialen gaan in vlammen op terwijl ze nog in prima staat verkeren. LEF wil meer recycling en de import van huisafval verbieden. Daarnaast willen we dat winkels stapje voor stapje worden verplicht om no-waste, no-plastic, hervulbare verpakkingen te gebruiken.

8. Geen kernenergie: duur, risicovol en slecht voor milieu

Uraniumwinning is slecht voor het milieu. De bouw en afbraak van kerncentrales kosten enorm veel tijd, geld en energie. De opwekking is drie tot vier keer zo duur en de afvalopslag is door een stijgende zeespiegel risicovol LEF zadelt toekomstige generaties niet op met deze troep. LEF zet in op zon, wind, water en bodemwarmte. En natuurlijk op besparing.

9. Houtstook verbieden als huisverwarming

Kinderen en volwassenen met astma en COPD hebben enorm veel last van slechte lucht. Die wordt voor een groot deel veroorzaakt door houtkachels die inefficiënt branden. LEF wil stoppen met deze brandstof en de luchtkwaliteit verbeteren. Zodat iedereen lucht krijgt.

10. Generatiefonds starten voor klimaatadaptatie

Nederland moet investeren in dijkverhoging en dijkverzwaring. Ook zullen we grote delen land (rivierbedding of polders) moeten opgeven om ruimte te maken voor weersextremen. Om deze klimaatadaptieve maatregelen (en verhuizingen) te kunnen betalen, starten we een generatiefonds. Zo garanderen we de welvaart en veiligheid van toekomstige generaties

11. Geen nieuwe woningen bouwen onder zeeniveau

Laten we, voordat we bijbouwen, zorgen dat de bestaande woonruimte eerlijk verdeeld wordt. Hele woonwijken aanleggen onder NAP is geen goed idee vanwege zeespiegelstijging. Als het moet kiest LEF voor extra verdiepingen op bestaande gebouwen en bouwen op water.

12. Investeren in efficiënter internationaal stroomnet 

Met een internationaal stroomnet gaat minder stroomproductie verloren en kunnen we de piekmomenten in de vraag beter aan. LEF wil opwekking op zon- en windrijke locaties slimmer op elkaar aansluiten. Zo kunnen meer landen profiteren van dit nieuwe goud.

13. Olympisch feest wanneer Nederland klimaatneutraal is

We bereiden alvast een Olympisch feest voor wanneer Nederland klimaatneutraal is. Dat is een bijzonder geweldige prestatie waar een geweldig groot feest bij gepast is. Dat geeft ons ook iets om naar uit te kijken. Mensen mogen nu al beginnen met de organisatie!

14. Meer geld uit klimaatfondsen naar inheemse volkeren

80% van de wereldwijde natuur wordt beheerd door inheemse volkeren. Laat geld voor het klimaat niet naar dure consultancybureaus gaan maar naar de mensen met de échte kennis.


* Dat u het weet, dit puntje is volledig uit onze duim gezogen 👍

15. Hardhout uit de Amazone en Borneo opstoken in de sauna om hdp bij te komen van al die klimaatstress