Landbouw & Ecologie.

De Nederlandse natuur en landbouw verdient een kwaliteitsimpuls. Boeren zijn jarenlang aangezet tot schaalvergroting. LEF pakt de stikstofuitstoot aan bij de grootste uitstoters. We investeren in natuur en biodiversiteit zodat alle generaties na ons opgroeien in een gezonde leefomgeving.


1. Veestapel 80% kleiner, einde aan de bio-industrie 

In Nederland hebben 120 miljoen dieren een ellendig leven. Ze zien nooit daglicht, zitten opeengepakt en ontwikkelen ziektes die naar mensen overspringen. 80% van vlees dat in Nederland wordt geslacht gaat naar het buitenland, En 80% van het voedsel in de wereld gaat naar de veevoerindustrie in plaats van naar mensen in hongernood. Dit kan niet langer.


2. Ecocide toevoegen aan het wetboek voor strafrecht

Nederlandse bedrijven en banken vernietigen op grote schaal ecosystemen. LEF wil daders niet ongestraft laten wegkomen. Daarom wil LEF wetgeving die bedrijven aansprakelijk stelt. We keren het spelletje om: Geen schadeclaims meer van multinationals die zogenaamd winst mislopen. Wij verhalen de schade op vervuilers. Als het pijn doet luistert men wel.


3. Drinkbare rivieren, schone lucht, levende bodem

Het is bizar dat het water in Nederland nog steeds vervuild wordt door chemiebedrijven, voornamelijk in het Ruhrgebied. LEF wil internationaal samenwerken om lozingen te stoppen.


4. Stikstofreductie door grootschalige vlas- en hennepteelt

LEF wil dat Nederland een leider wordt in biobased materialen. Vlas en hennep produceren de sterkste vezels voor de bouw- en textielindustrie, slaan stikstof op en zijn zeer geschikt voor Nederlandse bodems. Via strokenteelt, gewasrotatie en rust wordt de bodem gezonder.


5. Ieder kind natuureducatie via schooltuinen

Veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Door ieder kind kennis te laten maken met de natuur en landbouw worden we ons bewust van onze afhankelijkheid van het ecosysteem. LEF wil dat natuureducatie standaard onderdeel uitmaakt van het curriculum.


6. Korte ketens stimuleren, meer waardering voor boeren

Voedsel dat direct van boer naar bord gaat, mag vrijgesteld worden van BTW. Dit verkleint het aantal voedselkilometers, verhoogt de waardering voor de boer en is vers. Vuilnisdiensten halen organisch materiaal weer op, helpen de kringloop te sluiten en het gebruik van kunstmest te minimaliseren. Zo gaan de grondstofvoorraden op de planeet langer mee.

7. Wolf, zalm en andere diersoorten welkom in Nederland

LEF juicht de terugkeer van inheemse diersoorten toe. Na jarenlang bergafwaarts te zijn gegaan is het tijd om onze nationale soortenrijkdom te herstellen. Dit doet LEF door meer natuurgebieden toe te voegen waar niet gejaagd, gevist of verbouwd mag worden.


8. Natuurwetten handhaven, geen verruiming van normen

We kijken niet langer weg van overlast en vervuiling die grote multinationals en vliegtuigen veroorzaken. We leggen eindelijk de Natura-2000-hoofdstructuur aan zoals in Europa is overeengekomen. Als de rechter zegt dat het anders moet, stellen we beleid niet meer uit.


9. In 2030 twee keer zoveel groen in de bebouwde kom

Veel Nederlandse stadscentra worden in de zomer te heet. Bejaarden en kinderen lopen het meeste risico op hittestress. LEF wil onze steden verkoelen door meer tuinen, groene gevels en groene daken aan te leggen. Er zijn genoeg kavels met oude (asbest)gebouwen die plaats kunnen maken voor ontspannende parken. Volkstuinen moeten beschermd worden.


10. Biologische boeren; geen landbouwgif in het milieu

LEF wil een verbod op alle pesticiden die Parkinson veroorzaken. Gezonde gifvrije bodems en waterlichamen stellen onze toekomstige voedselvoorziening en waterwinning veilig. Gifvrije bloemen en voeding versterken onze immuniteit en verrijken de biodiversiteit.


11. Bio-industrie-vlees uitfaseren

LEF wil toenemende hygiëne- en dierenwelzijnscriteria voor vlees. In 2025 liggen er geen plofkippen meer in de supermarkt. We stoppen met de import van vlees als dat geen keurmerk bevat. We stappen steeds meer over naar biologisch en lokaal geproduceerd.


12. Betere alternatieven voor boeren dan stop en uitkoop

Er liggen gigantische kansen in de landbouw. Zorgboerderijen, natuurbeheer en opwekking van energie waren al aardige verdienmodellen. Daar komt nu het groeien van materialen voor de bouwsector bij, stikstofopslag in de bodem, vleesvervangers en kweekvlees en erfdelen bij. LEF wil het onmisbare boerenberoep aantrekkelijker maken door minder regeldruk van gemeentes en inperking van de invloed van het grote bedrijfsleven (supermarkten, banken en industrie). LEF is tegen gedwongen verkoop en onteigening. 


13. Import van hardhout, krachtvoer en katoen verminderen

Nederland is een van de drijvende landen achter ontbossing en vervuiling van waterbronnen door de textielindustrie. We faseren deze producten langzaam uit en vervangen deze met oud hout (o.a. meubels, omgevallen bomen) en lokale textielsoorten. Daarnaast herbeplanten we grote delen van Nederland om de habitat van onze nationale soorten te versterken. 


14. Quota voor materiaalverbruik, 80% circulair in 2040

LEF wil grondstofvoorraden in democratisch beheer plaatsen en de jeugd hier zeggenschap over geven. Bedrijven zullen meer materiaal uit Nederland moeten halen, reststromen opwaarderen en slimmer ontwerpen. Het Ministerie van Financiën stelt richtgetallen en prijzen vast. De Rijksinspecties monitoren of alle doelstellingen worden gehaald.


* Aan dit steentje zou u wel eens een teentje kunnen stoten 💎

15. Ieder Nederlander een gratis kettingzaag om auto’s door midden te zagen