Onthaasting.

Een haastig bestaan leidt tot stress, burn-outs en dure beleidsfouten. LEF wil dat er meer ruimte is voor ontspanning. Vaker de tijd nemen voor de zaken die er echt toe doen. Af en toe de boel de boel laten. Stilstaan bij wat er is. Vertragen is duurzaam, sociaal en gezond. Maar boven alles fijn.


1. Vierdaagse werkweek met behoud van salaris

Uit Europese experimenten blijkt dat mensen net zo productief zijn als ze vier dagen werken. De productiviteit neemt toe en het ziekteverzuim daalt. Dat willen we hier toch ook?

2. Minder lichtuitstoot: zichtbare Melkweg, beter slapen

Kunstlicht verstoort ons slaappatroon en schaadt de natuur. We streven naar minder lichtvervuiling, zodat we 's nachts de kosmos kunnen bewonderen en innerlijke rust vinden. LEF wil een wettelijk maximum aan de lichtuitstoot en slimme, dimbare lichtbronnen.

3. Straatbeeld reclamevrij en prikkelarm maken

LEF vindt dat de straat van ons allemaal is. Onze openbare ruimte kan niet zomaar bezet worden door commerciële bedrijven die ons opjagen tot het willen van meer meer meer. Hoe relaxed zou het zijn als je overal fluitend langs kan lopen zonder iets te moeten kopen of het gevoel te hebben dat je iets ontbreekt?

4. Minder geluidsoverlast door isolatie en slim ontwerp

Zo Hoe fijn als je niet wakker wordt of blijft door herrie en lawaai. Dat is beter voor onze slaap, onze gezondheid en ons humeur. Daarom zet LEF volop in op isolatie en zullen we ons hard maken voor een verbod op nachtvluchten en andere lawaai-activiteiten (denk aan het leger).

5. Recht op onbereikbaarheid na werktijd, geen overwerk

Bij LEF begrijpen we dat werknemers het recht hebben om na werktijd los te koppelen van hun werkgerelateerde verplichtingen en stress. Daarom gaan we publiekscampagnes starten voor ‘silent quitting’. Onbetaald overwerk kan worden gemeld bij de ARBO-dienst. Zo blijft de balans tussen privé en werk behouden in een tijd waarin die twee veel in elkaar overlopen.

6. Werkdag van 6 uur en sabbatical de norm maken

Automatisering bespaart ons enorm veel werk. Laten we de vrijgekomen tijd niet besteden aan langer vergaderen, maar een ander arbeidspatroon gewoon maken. John Meynard Keynes voorspelde al een 15-urige werkweek. LEF zet de eerste stap door een werkdag van 6 uur voor te stellen en na zes jaar iedereen in staat te stellen een sabbatical te nemen.

7. Bullshitbanen (advertenties, financiën) inkrimpen

De grootste genieën van deze tijd worden ingehuurd om mensen vaker en sneller op knopjes te laten drukken. De regering kan de regie pakken door het aantal opleidingen tot zinloze beroepen zoals business administration in te perken. Laten we investeren in zinvol werk.

8. De ‘Slowcity’ als beleidsbasis: kwaliteit boven kwantiteit

Het kapitalisme draait om zoveel mogelijk produceren en zo snel mogelijk winst maken. LEF stelt daar een alternatief tegenover: de slowcity. Of zoals wij het noemen: de hangmatsamenleving. Daarin gaat het om tijd gunnen aan processen die niet sneller kunnen. Groei- en leerprocessen de tijd geven. Niet alles smart (slim) maken maar wise (verstandig). Steady investeren in de lange termijn, niet de dagkoers en waan van de dag volgen.

9. Fast fashion industry vervangen met lokale textiel

Nederlanders hebben gemiddeld 80 kledingstukken in de kast hangen. Geproduceerd voor een hongerloon door miljoenen textielarbeiders (waarvan sommigen kind). Vaak met giftige kleurstoffen en heel veel watergebruik. LEF wekt de lokale textielindustrie terug tot leven met biologisch afbreekbare materialen in plaats van plastic. Lang leve lokale en circulaire mode.

10. Stimuleer regionaal toerisme, Nederland is prachtig

Sommige Nederlanders zijn de halve wereld overgevlogen maar zijn nog nooit in alle 12 provincies geweest. Dat vinden wij schandalig. Stimuleer fiets- en wandelvakanties in eigen land door de fiets- en wandelroutes minstens net zo goed te communiceren als autowegen.

11. Vaker een digitale detox, smartphonevrije zones

Hoe heerlijk om af en toe helemaal offline te zijn. LEF pleit voor wifi- en smartphonevrije zones waar mensen niet worden gepusht om informatie te consumeren. Op school, op werk en in de kroeg wordt het allemaal gezelliger zonder deze digitale tijdrover. Bovendien is het beter voor onze ogen, postuur, sociale interactie, concentratieboog en mentale gezondheid. 

12. Invoering van een Ministerie van Tijd

Al deze onthaastingmaatregelen worden gecoördineerd door een Ministerie van Tijd. Dit buigt zich onder meer over vraagstukken rondom automatisering, de 24-uurseconomie, openings- en schooltijden, een gezonde levensloop en een goede mix van generaties.

13. Nieuwe tijdsindeling: 13 maanden van ieder 28 dagen

Voor meer rust en regelmaat voeren we maanden in die altijd vier weken tellen. Met een dertiende maand in het midden van het jaar ‘Sol’, tussen juni en juli. Makkelijker voor het maken van afspraken, het doen van de boekhouding en leven met ons natuurlijke ritme. Om meer bewust te zijn de lange termijn kunnen we een 0 voor onze jaartelling plaatsen: 02023. Zo erkennen we toekomstige generaties en worden we bewuster van ons voorouderschap.

14. Meer feest- en vakantiedagen toevoegen aan kalender 

Het leven mag vaker gevierd worden. Keti Koti, de dag van de arbeid, internationale vrouwendag, het suikerfeest, Yom Kippur, Divali en Nieuwjaarsdag. Allemaal feestdagen waarvoor Nederlanders nu nog geen vrij krijgen. LEF is voor meer alegria (blijdschap) en ontmoeting in het leven.


*Weet u zeker dat LEF het eens is met onderstaande punt? 🤨

15. Overal 24/7 hyperloops, onderzoek naar teleportatie